ECT BLIR FØDT.
DYR BLIR DREPT.

Året er 1938. To italienske psykiatere, Ugo Cerletti og Lucio Bini, så på arbeidere i et slakteri som gav sjokk til griser før de drepte dem. Sjokkene lamslo dyrene, som gjorde det lettere å skjære over halsen på dem.

Etter at han «perfeksjonerte» teknikken sin på forskjellige dyr, fant Cerletti sitt første menneskelige offer – en hjemløs mann. Etter bare ett sjokk, ble det sagt at mannen ropte: «Ikke ett til! Det vil drepe meg!» Overraskende nok brukte Cerletti bare 80 volt elektrisitet ... godt under spenningen leger bruker til å sjokke deres pasienter med i dag.

På den tiden ble elektrosjokk gitt uten bedøvelse, så pasientene opplevde brukne tenner, kjever og ryggrader fra muskelkrampene som ble fremkalt av elektrisiteten.

Selv om elektrosjokk ble utropt som en «mirakelkur», begynte sannheten å sive ut. Medisinske tidsskrifter på den tiden innrømmet at hjerneskade var en effekt av elektrosjokk, men ifølge psykiatere var det hvordan prosedyren virket.

Faktisk kom ledende ECT-talsmann og psykiater Walter Freeman med den teorien at «det vil kanskje vise seg at mentalt syke pasienter kan tenke klarere og mer konstruktivt med mindre hjerne i faktisk funksjon».

Det gir ikke mye mening. Men det gjør heller ikke ECT.

HVORDAN FØLES DE TRAUMA HJERNEN BLIR UTSATT FOR AV ECT? SVARET FINNES I DOKUMENTARFILMEN VÅR.
TWEET DETTE
Nedlastinger
Psykiatri: hekter din verden på stoff
GRATIS NEDLASTING