Forlang ansvarlighet
FAMILIER TIL FALNE ØNSKER SVAR

Korporal Andrew White, en sunn 23-åring, lojal marinesoldat, kom hjem etter ni-måneder i Irak. På samme måte som mange av hans kamerater i forsvaret, led han av det tilsynelatende helt normale krigsstresset – søvnløshet, mareritt og rastløshet. Den unge korporalen henvendte seg til militærsykehusets psykiatriske avdeling for å få hjelp.

«Vi vil alltid huske Andrew som en student med toppkarakterer, som ørnespeider, en av USAs marinesoldater og som sønn.»
– Shirley White, Andrews mor

Over en periode på 11 måneder ble Andrew ordinert en cocktail på 19 forskjellige medikamenter, inklusive antidepressiver, antipsykotika og benzodiazepiner (beroligende midler). Den fysiske, mentale og følelsesmessige forverrede tilstanden var skremmende for familien hans, og i løpet av få måneder kunne de rett og slett ikke kjenne ham igjen.

Andrews mor, Shirley White, fortalte: «Han kunne ikke fungere. Han var en zombie. Det var som om vi tok hånd om en eldre person.» Da hun og mannen hennes, Stan, spurte Andrews leger om medikamentenes virkninger, «sa de bare: ’Det tar tid (før pillene virker)’».

Et av medikamentene Andrew fikk var det antipsykotiske Seroquel, som ble ordinert med en dose som var dobbelt så høy som den maksimale for behandling av en «schizofren» eller «psykotisk» person. Andrew var verken det ene eller det andre, og likevel ble dosen kontinuerlig økt – fra 20 mg til 1600 mg.

I 2011 utstedte Food and Drug Administration advarsler mot bruken av Seroquel fordi den «muligens var forbundet med plutselig hjertestans». Advarselen kom for sent for Andrew. Han døde plutselig mens han sov i februar 2008. Rettsmedisineren avgjorde at hans død skyldtes en «tilfeldig overdose av medikamenter». Sønnens tragiske død har fått Stan og Shirley White til å starte et korstog for bedre omsorg og alternative behandlingsmuligheter for andre veteraner. I 2013, etter flere måneder med å sende inn uttalelser og dokumentasjon angående Seroquel til militære myndigheter, mottok White-familien til sist et brev fra U.S. Central Command som underrettet dem om at de hadde fjernet Seroquel fra listen over «godkjent» medisin. Men ekteparet White og familier til sårede eller omkomne soldater som følge av psykiatriske medikamenters infiltrasjon i militæret, kjemper fremdeles sammen med CCHR for å oppnå en garanti for at Seroquel og andre dødbringende medikamenter ikke vil bli ordinert.



FAKTA
Medikamenter og dødsfall

2012: Flere soldater døde av selvmord enn i strid, en hver dag. Selvmord blant veteraner når 22 per dag.

2005-2011: Militærlegers resepter på sinnsendrende medikamenter kjent for å forårsake selvmord og voldelig atferd økte med 696 %.

2004-2012: Food and Drug Administrasjon mottok 14 773 rapporter om psykiatriske medikamenter som forårsaket mordtanker og mord, mani og aggresjon.



GJENOPPRETT MENNESKERETTIGHETER I PSYKISK HELSE

Som en allmennyttig vakthundsorganisasjon for psykisk helse er CCHR avhengig av medlemskap og donasjoner for å kunne gjøre oppgaven sin, som er å få bukt med psykiatriske overtredelser av menneskerettighetene og rydde opp i feltet psykisk helse. For å bli del av verdens største bevegelse for reform innen psykisk helse, bli med i gruppen som har bidratt til å få vedtatt over 170 lover som beskytter borgere mot overgrep innen psykisk helse-praksis.

NEDLASTINGER