BESKYTTER RUSSLANDS NESTE GENERASJON

CCHR Russlands president Tatiana Maltsjikova blir intervjuet utenfor den opplysende utstillingen Psykiatri: En dødsindustri.
Hvordan CCHR Russland stoppet lovforslaget som ville ha revet familier fra hverandre og overmedisinert en nasjons fremtid.

I Vest-Russland gikk en psykolog nylig inn i et klasserom og beordret elevene å tegne et bilde av en mann. Han bad så foreldrene om å komme og få «resultatene». En mor, hvis sønn tegnet bildet «på feil måte», ble presset til å flytte barnet sitt til en klasse for elever med manglende evner.

Psykologen som utførte det knepet hadde ingen juridisk autoritet til å gjøre det, men et lovforslag som nesten gled ubemerket gjennom parlamentet ville ha tillatt ham å gjøre nettopp dette, og mye mer, hvis det ikke hadde vært for Citizens Commission on Human Rights Russland.

Lovforslaget med den eufemistiske tittelen «Psykologisk hjelp til befolkningen i Den russiske føderasjonen» ble fremlagt i juni 2014, og tilbød «gratis mentalterapi» til Russlands barn.

Oversettelse: gi psykologer frie tøyler til å screene og teste elever på grunnskoler, middelskoler og videregående skoler uten foreldrenes samtykke.

Slike screeninger produserer i sin tur psykiatriske evalueringer, og 98 % av dem setter et barn på hjerneskadende medikamenter eller verre. I Vest-Russland-tilfellet forpliktet loven dessuten psykiatere å dele et barns «konfidensielle» psykiatriske saksmappe med politimyndigheter.

Følgelig, basert på et kort intervju med en psykolog – og som svar på spørsmål som: «Føler du deg nedtrykt noen ganger?» – kunne barn bli sendt til fengsler, institusjoner eller bli tatt bort fra hjemmene og familiene sine «til deres eget beste».

CCHR Russland ville ikke ha noe av det og gikk øyeblikkelig til verks.

«Vårt arbeid har hjulpet med å redde flere hundre tusen barn fra obligatorisk psykiatrisk testing og medisinering.»

Teamet gjorde sitt første utspill: en detaljert juridisk analyse av lovforslaget som de sendte direkte til parlamentetsmedlemmer og forfatterne av lovforslaget.

De vendte seg deretter til media og delte ut en kritikk av lovforslaget til mer enn 1100 butikker over hele landet. De nådde tusenvis gjennom den resulterende dekningen.

For å flankere arbeidet med bred opplysning, dekket teamet hele Russland med en forsendelse av CCHRs dokumentarfilmer til skoler og lærere. Markedsføringen av galskap var filmen de valgte. Den avdekker det ondskapsfulle systemet med stempling og medisinering som underbygger hele den psykiatriske industrien.

CCHR Russlands president Tatiana Maltsjikova utformet deretter en online-petisjon med tittelen Beskytt foreldrenes rettigheter. Petisjonen beskrev de ødeleggende konsekvensene av lovgivningen og var rettet til forkvinnen for komitéen ansvarlig for å gjennomgå lovforslaget. Petisjonen spredde seg snart viralt og samlet 1848 underskrifter.

I tillegg begynte urolige foreldre og borgere å skrive personlige brev til parlamentet som krevde at lovforslaget måtte stoppes for enhver pris.

Teamets første seier kom i midten av oktober. Etter å ha mottatt CCHRs juridiske analyse skrev en leder i Helsedepartementet tilbake at hun var på deres side og ville foreslå en endring til lovforslaget for å beskytte rettighetene til familier og barn.

Det var det første av tallrike brev som hvert takket CCHR for deres arbeid og uttrykte enighet med analysen.

«Reformens hjul dreide seg», sa Maltsjikova. «Det kunne ikke stoppes.»

Hennes metafor ble bekreftet, for i løpet av fire dager trakk 14 av forfatterne tilbake underskriftene sine fra lovforslaget. Den 8. desember var lovforslaget dødt.

Maltsjikova er stolt av denne seieren for Russlands neste generasjon. Hun anser det som mer enn bare en juridisk seier.

«Vårt arbeid har hjulpet med å redde flere hundre tusen barn fra obligatorisk psykiatrisk testing og medisinering», sa hun.



VI TRENGER DIN HJELP

Som en allmennyttig vakthund innen psykisk helse er CCHR avhengig av medlemskap og donasjoner for å kunne gjøre oppgaven sin, som er å få bukt med psykiatriske overtredelser av menneskerettighetene og rydde opp i feltet psykisk helse. For å bli del av verdens største bevegelse for reform innen psykiatrien, slutt deg til gruppen som har bidratt til å få vedtatt over 180 lover som beskytter borgere mot overgrep fra psykiatriens psykisk helse-praksis.

NEDLASTINGER