MILITÆRETS SANNE «FIENDE I DET SKJULTE» AVSLØRT I SENATSHØRINGER
Lovgivere fokuserer på overmedisinering

Medisinering med psykofarmaka er en nøkkelfaktor når man ser på den høye selvmordsraten blant veteraner, har eksperter tilkjennegitt overfor senatorer i USA i november 2014.

Som resultat av dokumentasjonen fra et panel av eksperter i tillegg til skriftlige vitnesbyrd innlevert av Citizens Commission on Human Rights, fokuserte medlemmer av komitéen for krigsveteraners affærer langt mer på problemet med overmedisinering enn ved noen tidligere høringer.

Komiteen, med senator Bernard Sanders fra Vermont som formann, hørte fra Susan Selke, mor til marinesoldat Clay Hunt. Han tok sitt eget liv i 2011 da han var 28 år gammel etter tjeneste i Irak og Afghanistan. Susan Selke fortalte at sønnen hadde klaget over depresjon, hvorpå VA-leger satte ham på en cocktail av psykotrope medikamenter. De fortsatte så med ytterligere resepter hver gang han rapporterte negative virkninger av det.

CCHR-representant Linda Lagemann (til venstre) og Susan Selke etter at hun hadde fortalt om sin sønns selvmord mens han var på en cocktail av psykotrope medikamenter.

Selke fortalte at sønnen flere ganger sa: «Jeg er en forsøkskanin for psykofarmaka. De setter meg på en ting, jeg får bivirkninger, og så setter de meg på noe annet.» Det endte med Hunts tragiske selvmord.

Andre vitneutsagn kom fra moren til et annet selvmordsoffer, fra en pensjonert marinesoldat i Sårede soldater-prosjektet og fra lederen for Team Red, White and Blue. Begge veteranstøtte-organisasjonene fokuserer på alternativer til psykotrop medisinering av veteraner.

Senator John McCain of Arizona introduserte høringene fra november: «Forsvarsdepartementet har dokumentert nesten 2000 selvmord fra 2001 til 2009, og i dag rapporterer militæret om over 140 flere i løpet av 2010. Selv om luftvåpenet og marinen tidligere har opplevd høyere selvmordsrater enn de som rapporteres i dag, ligger ratene i hæren og marinekorpset på historisk høye nivåer. Det er tap som vår nasjon ikke kan akseptere og som våre væpnede styrker må arbeide på å forhindre, både blant tropper som har blitt utplassert og de som ikke enda er utplassert.»

Nettsiden Military Suicide Report viser at de aktuelle statistikkene er mye mer alvorlige enn hva militæret rapporterer: «Siden 9/11 har mer enn 100 000 amerikanske veteraner dødd av selvmord, ifølge data fra både VA (Veteranadministrasjonen) og CDC (Senteret for sykdomskontroll). Ifølge CDC begås 20 % av alle selvmord i Amerika av veteraner. Det er trist at ingen større aviser, TV-stasjoner eller andre nyhetskilder vil uttrykke ordene: ’100 000 veteraner har dødd av selvmord siden 11. september 2001.’»

Tidligere i 2014 presenterte Citizens Commission on Human Rights en spesiell visning på Capitol Hill av dokumentaren Fienden i det skjulte: Psykiatriens fordekte agenda. Dette var for å orientere beslutningstakere om forbindelsen mellom stoff og selvmord. Mer enn 60 kongressrådgivere, medarbeidere, helsepersonell innen psykisk helse og andre fagfolk med tilknytning til Kongressens komité for krigsveteraners affærer så dokumentaren som avslørte den omgripende ordineringen av psykotrope medikamenter til militære i aktiv tjeneste og veteraner. Paneldeltakerne inkluderte en representant for Citizens Commission on Human Rights International; Eric S. Montalvo, advokat og fhv. major i marineinfanteriet og generaladvokat med 21 års tjeneste, både som militær anklager og forsvarsadvokat; dr. Joseph Tarantolo, psykiater og medlem av Det internasjonale samfunn for etisk psykologi og psykiatri; og Stan og Shirley White, foreldrene til marineinfanterist, korporal Andrew White som døde mens han sov av plutselig hjertestans, mens han var på en cocktail av ordinerte psykiatriske medikamenter. (Se «Familier til falne ønsker svar»)

Utstillingen: En dødsindustri
CCHR åpnet sin berømte omreisende multimedia-utstilling i München i Tyskland som avslører farene ved psykiatriske krenkelser av menneskerettigheter.

En Pentagon-rapport fra mars 2013 dokumenterte at flere soldater i tjeneste døde av selvmord enn av å være såret i strid – én hver dag. En veteran begikk selvmord hvert 65. minutt. Fra 2005 til 2011 økte antallet resepter innen militæret på sinnsendrende medikamenter kjent for å forårsake selvmord og voldelig atferd, med 696 %.

«Denne skyhøye økningen fant sted samtidig med at Food and Drug Administrasjon mottok 14 773 rapporter om psykiatriske medikamenter som også forårsaket mordtanker og mord, mani og aggresjon», sa en CCHR-talsmann.

Dr. Tarantolo kommenterte om den seneste økningen i dødsfall på grunn av plutselig hjertestans: «Vi visste i 1958 at det forekom dødsfall på grunn av plutselig hjertestans fra nevroleptika – det korrekte navnet på medikamenter kalt ’antipsykotika’ fordi ’nevroleptisk’ betyr ’attakk på hjernen’. De er svært farlige medikamenter.»

«Enhver veteran, enhver militærperson som ønsker hjelp, bør få hjelp øyeblikkelig, men ikke av en psykiater», sa Tarantolo. «Jeg mener at han burde få snakke anonymt med kamerater eller kolleger. Hva er et av de viktigste grunnsetningene i militæret? Man hjelper sine kamerater.»

Dokumentaren Fienden i det skjulte: Psykiatriens fordekte agenda ble vist til kongressrådgivere og medarbeidere tilknyttet Kongressens komité for krigsveteraners affærer og senatet.


FAKTA
Medikamenter og dødsfall

2012: Flere soldater døde av selvmord enn i strid, en hver dag. Selvmord blant veteraner når 22 per dag.

2005-2011: Militærlegers resepter på sinnsendrende medikamenter kjent for å forårsake selvmord og voldelig atferd økte med 696 %.

2004-2012: Food and Drug Administrasjon mottok 14 773 rapporter om psykiatriske medikamenter som forårsaket mordtanker og mord, mani og aggresjon.



GJENOPPRETT MENNESKERETTIGHETER I PSYKISK HELSE

Som en allmennyttig vakthundsorganisasjon for psykisk helse er CCHR avhengig av medlemskap og donasjoner for å kunne gjøre oppgaven sin, som er å få bukt med psykiatriske overtredelser av menneskerettighetene og rydde opp i feltet psykisk helse. For å bli del av verdens største bevegelse for reform innen psykisk helse, bli med i gruppen som har bidratt til å få vedtatt over 170 lover som beskytter borgere mot overgrep innen psykisk helse-praksis.

NEDLASTINGER