NYHETER

ANTIDEPRESSIVA OG DERES DØDELIGE «BIVIRKNINGER»

Antidepressiva har mange navn, men alle har ødeleggende og noen potensielt dødelige «bivirkninger».

I stedet for å gjøre deg mindre deprimert, kunne antidepressiva føre til morderiske eller selvmordsrelaterte handlinger. Få faktaene.

Det finnes tallrike antidepressiva. De vanligste er selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI). Serotonin er et kjemisk stoff i hjernen som ifølge psykiateres og legemiddelselskapers teorier regulerer humør, sosial atferd, appetitt, fordøyelse, søvn, hukommelse og seksuell lyst og funksjon. SSRI forhindrer gjenopptaket av serotonin i kroppen og ideen er at det deretter forblir i hjernen. De inkluderer Celexa, Lexapro, Prozac, Paxil, Pexeva, Zoloft, Viibryd og Luvox.

Som en artikkel av en lege sier: «Men vet du virkelig hvordan disse medikamentene hjelper? Hvis ikke, er du ikke den eneste. Sannheten er at selv eksperter ikke er helt sikre på hvordan antidepressiva virker. Det finnes en masse vi ikke vet om hvordan hjernen fungerer.» Medical News Today sier: «Det er ikke klart og nøyaktig hva som forårsaker depresjon, men en viktig teori de siste 50 årene hevder at det kan innebære en ubalanse mellom nevrotransmittere og hormoner i kroppen.»

Legemiddelselskaper og psykiatere prakker medikamenter på folk som søker hjelp basert på en «teori» – medikamenter med ødeleggende og til tider dødelige «bivirkninger». Bivirkninger som førte til at FDA satte advarsler på alle antidepressiva. Disse inkluderer blant annet kvalme, diaré, svimmelhet, søvnløshet eller insomnia, skjelving, nervøsitet, rastløshet, uro og selvmordstanker.

Kunne den uroen bli til voldelighet hos noen eller de selvmordstankene bli til selvmord hos andre? Det finnes for mange eksempler på at dette er tilfellet, til at det bare er en tilfeldighet.

Det var f.eks. den 22 år gamle Matti Saari i Finland, som, mens han var på SSRI, drepte 10 mennesker og deretter seg selv. Kip Kinkel drepte 4 og skadet 25 i Oregon. Han var på Prozac. Andrea Yates druknet sine 5 barn i et badekar mens hun var på det antidepressive middelet Effexor og på avvenning fra det antipsykotiske middelet Haldol. Eric Harris var på Luvox da han og en venn drepte 13 i Columbine. Skuespiller Robin Williams begikk selvmord i 2014. Han var på psykotrope medikamenter. På en stol i nærheten av der han hengte seg selv lå det antidepressive middelet mirtazapin og det antipsykotiske middelet Seroquel.

I 1989 skjøt og drepte Joseph Wesbecker 8 personer (inkludert seg selv) i Kentucky, bare en måned etter at han begynte på Prozac. Eli Lilly ble saksøkt av overlevende som de betalte erstatning til for å beskytte sitt nye vidundermiddel som de kom ut med bare to år tidligere.

Kunne den uroen bli til voldelighet hos noen eller de selvmordstankene bli til selvmord hos andre? Det finnes for mange eksempler på at dette er tilfellet, til at det bare er en tilfeldighet.

James Holmes var på Zoloft før hans massakre i 2012 på 12 mennesker, med 70 skadet, på en kino i Colorado. Som BBC spurte: «Hvorfor ellers ville en smart, sjenert fyr uten noen som helst bakgrunn med vold, fra et kjærlig hjem, utføre et slikt grufullt angrep? Holmes hadde ingen fiender, ingen terroristideologi som drev ham.» Et ekspertvitne på Holmes’ sak, professor David Healy, intervjuet ham i fengsel. Konklusjonen hans var at «disse drapene ville aldri ha skjedd hvis det ikke hadde vært for medikamentet James Holmes hadde blitt ordinert».

BBC-undersøkelsen avslørte også at «antidepressiva har blitt knyttet til 28 rapporter om mord og 32 tilfeller av morderiske tanker i saker sendt til det britiske legemiddeltilsynet i løpet av de siste 30 årene».

Michael Moore, regissøren for Bowling for Columbine, sa: «Jeg mener at det burde foretas en undersøkelse med hensyn til hvilke legemidler – reseptbelagte legemidler – disse barna var på. [...] Hvordan forklarer man ellers to anstendige barn, veldig smarte, ingen bakgrunn med vold mot andre barn på skolen, hvorfor dem? Hvorfor skjedde dette? Det er et ekstremt legitimt spørsmål å stille, og det krever en undersøkelse.»

NEDLASTINGER