NYHETER

AVSLØRER DE SANNE VAMPYRENE I TRANSILVANIA

CCHR Transilvania er på et korstog for å beskytte barn og foreldreløse barn i Romania fra psykiatriske overgrep gjennom utstillinger, brosjyredistribusjon og opplysende seminarer.

Zsolt Both, leder for CCHR Transilvania, leverer seminarer om Markedsføringen av galskap i hele regionen for å øke bevisstheten om overgrep innen området psykisk helse.

Transilvania, i det sentrale Romania, er kanskje for besøkende territoriet til grev Dracula, men for mange rumenere og ungarere er det deres hjem. I denne historiske regionen – «det siste virkelig middelalderske landskapet i Europa» – prydet med middelalderslott og -festninger, er de virkelige vampyrene en del av det psykiatriske systemet som lever av samfunnet, spesielt barn.

I dag bor bortimot 70 000 unge i statlige omsorgsinstitusjoner. De stammer fra den rumenske diktatoren Nicolae Ceauşescu, hvis policy førte til at tusener av forlatte barn lider av overgrep og vanstell i barnehjem, ofte kontrollert med psykotrope medikamenter.

Da Zsolt Both ble leder for CCHR Transilvania i 2013, gjorde han det for å stoppe disse og andre lignende psykiatriske overgrep. Til å begynne med samlet han et team og fikk CCHR-brosjyrer oversatt til rumensk for første gang. De ble sendt til 800 spesifikke personer som støter på psykiatriske overgrep, fra leger til advokater til statlige embetsmenn og rumenske geistlige. Informasjonen gikk også ut gjennom medier, inkludert i Heti Hirdető, avisen for Székely-området, den hovedsakelig ungarske delen av Transilvania.

For å nå enda flere, holdt Both og teamet hans CCHRs omreisende utstilling i kulturhuset i Csíkszereda i Harghita fylke for å demonstrere mot en lokal psykiatrisk konferanse. Der konfronterte CCHR-frivillige konferansens sjefspsykiater med fakta og tall om overgrep, inklusive 13 tilfeller av ECT-overgrep. Lederen for Harghita fylkes medisinske sykehus, som selv hadde sett slike overgrep, gikk gjennom utstillingen og ville ha dataene for sykehuset sitt. Eventarrangøren for handels- og industrikammeret i Covasna fylke fikk en omvisning og så viktigheten av utstillingen, og arrangerte derfor at den ble holdt i Covasna.

For å sørge for at fagfolk fikk den sanne informasjonen om psykiatrisk stempling og medisinering, begynte Both å holde seminarer med dokumentarfilmen Markedsføringen av galskap, inklusive på det sykehuset i Harghita. Samtidig sendte Székely TV dokumentarfilmen til regionen.

Til slutt kontaktet de fader Csaba Böjte, omsorgspersonen for rundt 3000 forlatte og foreldreløse barn gjennom sin fransiskanerstiftelse. Hovedkvarteret er i Deva i Transilvania, men den driver 84 barnehjem over hele Romania. Fader Böjte erkjente skaden psykiatriske overgrep allerede hadde påført foreldreløse barn siden Ceauşescus tid, og undertegnet en samarbeidsavtale med CCHR for å beskytte barna under hans omsorg mot «inntrengen av psykiatriske medikamenter og eksperimentering med barn».

NEDLASTINGER