Kapittel 4: Sykdomskremmere

SELGER SYKDOMMER TIL BEKYMREDE FRISKE PERSONER

En sykdomskremmer er: «En som prøver å overbevise en som er frisk, om at han er syk, eller litt syke mennesker om at de er veldig syke.»

Psykiatere kjenner til det. Legemiddelselskapene kjenner til det. Ledere innenfor reklameindustrien rundt om i verden kjenner også til det.

Å selge sykdommer er en svært vellykket strategi som forandrer alminnelige situasjoner i livet til psykiatriske sykdommer, får folk fra alle deler av samfunnet til å bekymre seg over den nyeste «mentale sykdommen» – og til å kreve en pille.

Og ifølge en markedsføringsguru: «Ingen terapeutisk kategori aksepterer tilstands-merking mer enn områdene angst og depresjon, der sykdom sjelden er basert på målbare fysiske symptomer og derfor åpner for begrepsmessig definisjon.»

Og det virker. Psykiatere og legemiddelselskaper har skapt en lønnsom markedsnisje med en bruttoinntekt på over 150 000 dollar i minuttet.

Men når disse kampanjene for å selge sykdommer får det til å se ut som om mentale lidelser er vidt utbredt, hvor sikre er midlene som psykiaterne ordinerer for å behandle dem?

NEDLASTINGER